Duyuru
2023-2024 AKADEMİK YILI 2022 PROJE DÖNEMİ ERASMUS+ GAZİ KONSORSİYUM STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU SEÇİM İLANI (KA131) (BÖTE ilanı)
22 Ocak 2024 | 16:38

 

2023-2024 AKADEMİK YILI 2022 PROJE DÖNEMİ

ERASMUS+ GAZİ KONSORSİYUM STAJ HAREKETLİLİĞİ

BAŞVURU SEÇİM İLANI (KA131) (BÖTE ilanı)

 

Bu ilan 2022 yılı 2022-1-TR01-KA131-HED-000066519 no’lu projeyi kapsamaktadır.

SEÇİM TAKVİMİ

İlanın Duyurulması

22 Ocak 2024

Başvuruların Başlaması

Başvurular, https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr    adresinden çevrim içi kayıt yapılarak tamamlanmalıdır.

05 Şubat 2024

Başvuruların Tamamlanması

4 Mart 2024

 

Başvuru Tarihi

5 Şubat 2024-4 Mart 2024

 

BAŞVURU: Çevrim içi başvuru https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr adresinden 5 Şubat 2024– 4 Mart 2024 tarihleri arasında yapılmalıdır. 4 Mart 2024 günü saat 23:59’da çevrim içi başvuru sistemi kapanacaktır.

YABANCI DİL SINAVI: Erasmus tarafından herhangi bir dil sınavı yapılmayacaktır. Başvuru yapanlar son beş yıl içerisinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği kabul edilen sınavlardan aldıkları puanlar ile başvurabilir.

Erasmus+ Staj Hareketliliği Tanıtım toplantısı çevrim içi olarak düzenlenecektir. Toplantı takvimi için duyuruları takip ediniz.

Barajı geçen ve Yüksekokul/Fakülte/Enstitü kontenjanlarına giren öğrencilerin kabul mektuplarını son teslim tarihi 20 Mart 2024’tür. Kabul mektubu teslim etmeyen öğrenciler faaliyetten faydalanamaz.

Doktora Hareketliliği

Doktora adaylarının öğrenme ve eğitim ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek ve fırsat eşitliği yaratabilmek için doktora adayları ve yeni mezunlar (“post-docs”) yurtdışında kısa dönemli veya uzun dönemli fiziksel öğrenim ya da staj hareketliliği gerçekleştirebilirler. Fiziksel hareketliliğe sanal hareketlilik de eklenmesi mümkündür.

“Post-doc”lar mezuniyetlerinden itibaren 12 ay içinde diğer yeni mezunlarla aynı koşullarla staj hareketliliğine katılabilir.

 

Bu ilan sadece staj hareketliliği kapsamında doktora hareketliliğinden faydalanmak isteyen adayların başvurusuna uygundur.

 

Staj Hareketliliği:

Öğrenciler, yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda, bir kuruluş ya da ilgili başka bir çalışma yerinde staj faaliyeti gerçekleştirebilir. Yurtdışındaki stajlar, her eğitim kademesindeki çalışmalar ve yeni mezunlar için desteklenmektedir.

 

Staj hareketliliği, öğretmen adayı öğrencilerin ders verme stajlarını, öğrencilerin araştırma asistanlıklarını ve doktora adaylarının ilgili araştırma faaliyetlerini de içerir.

Yükseköğretim kurumu tarafından öğrencinin öğrenim programının bir parçası olarak tanınan zorunlu veya isteğe bağlı olarak gerçekleştirilecek tam zamanlı stajlar:

·        Tam zamanlı staj, öğrencinin faaliyet süresi boyunca tam mesai günü esasına göre yaptığı stajdır.

·        Tam mesai günü gidilen ülkedeki tam zamanlı çalışanların haftalık çalışma saati dikkate alınarak belirlenir.

 

Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir.

 

Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde,

 

·        Başvurunun öğrenci mezun olmadan önce hâlihazırda doktora öğrencisi olması gerekmektedir.

·        Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.

·        Mezuniyet sonrası staj hareketliliği, mezuniyet tarihinden itibaren 12 ay içinde tamamlanmış olmalıdır.

·        Mezuniyet sonrası staj süresi ile öğrencinin aynı kademede gerçekleştirdiği hareketlilik süresi toplamı 12 ayı geçmemelidir.

 

Uygun Staj Yeri Örnekleri:

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde; yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir.

Sınırlandırıcı bir liste olmamakla birlikte aşağıdaki kuruluşlar uygun staj yeri örneği olarak sayılabilir:

- bir kamu ya da özel sektöre ait küçük, ortak veya büyük ölçekli işletmeler

- yerel, bölgesel ya da ulusal kamu kurumları

- gönderen ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri veya konsoloslukları

- ticaret odaları, esnaf-zanaatkâr birlikleri, borsalar ve sendika gibi iş dünyasına ait her türlü oluşum/birlik

- araştırma enstitüleri

- vakıflar

- okul/enstitü/eğitim merkezi (mesleki eğitim veya yetişkin eğitim dâhil olmak üzere okul öncesinden lise eğitimine kadar her türlü eğitim kurumu olabilir)

- kar amacı gütmeyen kurumlar, dernekler, STK’lar

- kariyer planlama, profesyonel danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan kurumlar

- yükseköğretim kurumları (Programla ilişkili ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumları ECHE sahibi olmalı, Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları kendi ulusal mevzuatları uyarınca yetkili bir merci tarafından tanınmış ve staj faaliyetinden önce gönderen kurumla ikili kurumlararası anlaşma imzalamış olmalı)

 

 

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:

 

- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bk. https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en )

- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar.

Faaliyet Süresi ve Sınırı:

1.      Doktora hareketliliğinde, kısa dönem fiziksel hareketlilik asgari 5 gün azami 30 gündür. Seçim Komisyonunu karına göre her bir katılımcıya en fazla 10 günlük hibe desteği sağlanacak olup, staj faaliyeti en geç 31/06/2024 tarihinde tamamlanmış olmalıdır. 

2.      Faaliyet süresinin kesintisiz gerçekleştirilmesi gerekir.

Staj sırasında,

·        Staj yapılan işletmenin tatil sebebiyle kapalı olması durumunda stajın kesintiye uğraması söz konusu olabilir. İşletmenin kapalı olduğu süre için hibe ödemesi yapılır. Asgarî faaliyet süresinin sağlanabilmesi için staj yapılacak işletmenin kapalı olacağı tarihlerin önceden araştırılması, tatil süresi çıkartıldıktan sonra dahi asgarî sürenin sağlandığından emin olunması gerekmektedir.

·        Hafta sonu tatilleri, faaliyet süresinden çıkartılacak tatil süresi değildir.

Mücbir sebeplerle faaliyete ara verilmesi halinde, mücbir sebebin belgelendirilebilmesi şartıyla, asgari sürenin tamamlanamadığı faaliyetler kabul edilir ve kalınan süre karşılığı hibe verilir. Bir olay ya da durum, mücbir sebep sayılmadan önce Erasmus Ofisi ile iletişime geçilmelidir. Mücbir sebepler dışında asgari süre tamamlanmadan öğrencilerin geri dönmesi halinde, faaliyet geçersiz sayılır ve hibe ödenmez.

·        Bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde (doktora), Erasmus Mundus burslusu olarak yapılan veya 2014-2020 Erasmus+ döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süresi ile yeni Erasmus+ döneminde (2021-2027) yapılan öğrenci hareketliliği süreleri, toplamda 12 ayı geçemez. Hibe verilmese dahi aynı öğrenim kademesi içerisinde yapılan öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin toplam süresinin 12 ayı geçmeyecek şekilde planlanması gerekir.

Öğrenci Seçimi:

·        Seçim, her enstitü için kontenjan dâhilinde en yüksek puanı alan öğrencilerin sıralama sonucuna göre yapılır. Puan sıralaması sonrasında yerleştirmeler, yüksek puan alan öğrencilerin yerleşmek istedikleri kurum tercih sıralamaları gözetilerek yapılır.

·        Öğrenciler, staj yapılacak işletmeden alınan kabul mektubu mevcut olmadan, Erasmus staj öğrencisi olarak seçilemezler.

Asgari Seçim Şartları:

Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:

a)      Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde doktora ya da uzmanlık programlarından birinde kayıtlı, tam zamanlı öğrenci[1] olması,

b)     Öğrencilerin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,

c)      Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden[2] yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.

 

Seçim Ölçütleri:

Öğrenci seçimleri, asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından, aşağıdaki tabloda yer alan değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, puanların en yüksekten aşağıya doğru sıralanması ve kontenjana göre gerçekleştirilir.

Akademik başarı ve yabancı dil puanlarının ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ (2014-2020 veya 2021-2027) kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin Erasmus seçim puanı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan eksiltme uygulanır. Hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar aşağıda yer almaktadır:

 

a)      Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” eksiltme uygulanır.

b)     Aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde birden fazla ilana başvuru yapılması halinde başvuru sonuçlarından birinden, “-10 puan” eksiltme uygulanır.

c)      Hangi başvuruya ilişkin eksiltme uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden tercihine yönelik bir dilekçe alınır.

d)     Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir.

e)      Öğrencilerin puan sıralaması, Fakülte/Enstitülere ayrılan kontenjanlara göre ilgili birimin içerisinde yapılır.

f)      Not ortalamasının tespitinde öğrencinin almış olduğu en son transkript kullanılır.

 

Not Dökümü:

a)      Üniversitemiz tarafından verilen güncel transkriptin kullanılması esastır.

b)     Doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. 

Yabancı Dil:

a)      Yabancı Dil puanı 100 üzerinden en az 50 puan olmalıdır. 50 puan altında dil puanı beyan eden öğrenciler değerlendirmeye alınmaz.

b)     YDS/e-YDS, YÖKDİL veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilmiş sınavlardan 50 puan ve üstü almış öğrenciler sınava girmek zorunda değildir. Bu sınavların geçerlilik süresi 5 yıldır. Eşdeğerlik tablosu aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/GENEL/esdegerlikdokuman06042021.pdf

c)      YDS vb. sınav sonuç belgesinin portala yüklenmesi zorunludur.

d)     Öğrencilerin başvuru sırasında manuel olarak puanlarını portal hesaplarına girerek ve sınav sonuç evrakını portala yükleyerek beyan ettikleri yabancı dil puanları dikkate alınacaktır. Manuel puan girişi yapılmaması ve/veya sınav sonucu gösterir belgenin yüklenmemesi durumunda öğrencinin yabancı dil puanı “0” sıfır olarak değerlendirilecektir.

e)      Üniversitemizin düzenlediği sınavda alınan 50 puan, YDS 50 puana eş değer kabul edilmektedir.

 

Kontenjan:

Sadece Kısa Dönem Fiziksel Öğrenci Hareketliliği için belirlenmiştir.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (DR) Programı 5 öğrenci.

SÜRE: Her bir öğrenci için maksimum 14 gündür.

Kabul Mektubu: 

a)      Öğrenciler, staj yapılacak işletmeden alınan kabul mektubu mevcut olmadan, Erasmus staj öğrencisi olarak seçilemezler.

b)     Staj yapılacak işletme öğrenciler tarafından bulunmalıdır ve bu işletmeden kabul mektubu istenmelidir.

c)      Ön seçim sonucunda kontenjana girenler (asil ve yedekler) kabul mektuplarını, bölüm Erasmus koordinatörleri tarafından onaylanmış olarak, en geç 20 Mart 2024 günü portala yüklemeli ve seherozcan@gazi.edu.tr adresine e-posta yoluyla göndermelidir.

d)     Boş kabul mektubu örneği erasmus.gazi.edu.tr adresi staj hareketliliği sayfasında yer almaktadır.

Başvuru:

  1. Çevrim içi başvuru https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr adresinden yapılacaktır.
  2. 5 Şubat 2024 – 4 Mart 2024 tarihleri arasında yapılmalıdır. 4 Mart 2024 Perşembe günü saat 23:59’da çevrim içi başvuru sistemi kapanacaktır.
  3. Varsa YDS (5 Yıl geçerli), TOEFL vb. sınav sonuç belgesi sunulmalıdır.
  4. Varsa Kabul Mektubu portala eklenmelidir. 

A)    Kısa Dönem Fiziksel Öğrenci Hareketliliği

(Karma Hareketlilik ve Kısa Süreli Doktora Hareketliliği)

Bireysel destek tutarları, aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

Faaliyetten önceki bir seyahat günü ve faaliyeti takip eden bir seyahat günü için bireysel destek hibesi verilebilir.

 

B)    Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1)     2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2)     5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3)     Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4)     Şehit/Gazi çocukları

5)     Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne- babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6)     Engelliler7 8

7)     Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler9

 

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir:

 

 

C)    Seyahat Desteği Almayan Öğrenci/Yeni Mezunlar için Yeşil Seyahat Desteği

Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir.

 

Önemli Notlar:

 

1.      Çevrim içi başvuru Erasmus Ofisi bilgisayarlarından yapılamamaktadır.

2.      Boş kalan kontenjanlar diğer birimlere Seçim Komisyonunun kararı ile dağıtılır.

3.      Staj faaliyeti en geç 31/06/2024 tarihinde tamamlanmış olmalıdır. 

 

[1] Mevlana, TÜBİTAK, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kapsamındaki benzer programlardan yararlanma dâhil değildir.

[2] Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.

[3] Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelikte yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.

[4] Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.

[5] Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. Sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da web sitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, siber güvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz.

6 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %70 engel oranına sahip engelliler

72021 projesi ile hareketliliğe katılan öğrenciler de bahsi geçen ilave desteklerden faydalanırlar.

8 https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf

 

 

background image